Çocukların içinde bulunduğu farklı kötü olaylardan dolayı psikolojik sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunları ise hareketleriyle, sözleriyle yahut hiçbir şey yapmadan bile aslında sizlere aktarmaktadır. Çağımızda ise, çocukta şiddet varsa psikolojik sorunu bulunuyor algısı çok fazladır. Ancak çocuklar sadece şiddet ile değil, farklı hal ve hareketlerle de sorunları belli etmektedir. Eğer çocuğunuz çok fazla konuşkan biriyse fakat birden sessizleşen bir hal aldıysa ya da çok durgun biriyken, hareketli ve çok konuşkan bir durumdaysa psikolojik destek alınmalıdır.
Özellikle psikolojik sorunları olan çocuklar kalabalık ortamlardan oldukça uzaklaşırlar. Hatta bu nedenle okul fobisi dahi oluşabilmektedir. Çocuklar travmatik bir olayı yaşadıktan en az üç ay sonra değişmeye başlarlar. Ancak çocuktan, çocuğa bu süreç uzayabilmektedir. Bunun yanı sıra ise büyük sorunlar birden değil, yavaş, yavaş ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı çocuğunuzda farklılıklar sezdiyseniz hemen psikiyatri uzmanlarından psikolojik destek almanızda fayda vardır.
Çocuklar yaşadıkları travmatik olaylardan dolayı dikkat bozukluğu yahut hiperaktivite bozukluğu gibi sorunlar yaşamaktadır. Çoğu küçük çocuklarda depresyon rahatsızlığı meydana gelebilmektedir. Depresyon belirtileri ise genellikle iştahta farklılık, uyku problemleri, enerji kaybı yahut sürekli ağlama durumudur. Özellikle çocuğun ergenlik dönemine geldiğinde depresyon rahatsızlığı çözümlenmediğinde kendine zarar verme yetisi kazanılır. Bunların yanı sıra ise iletişime geçmek yerine daha çok telefon yahut bilgisayar ile zaman geçirme gibi belirtilerde görülebilmektedir.
Ancak depresyon rahatsızlığı doğru psikolojik tedaviler sonucunda atlatılabilmektedir. Ergenlik dönemlerinde ise asilik ve kabul edememe durumundan çoğu kişi tedavi görmek istememektedir. Bu ise çocuğun geleceğini büyük oranlarda değiştirmekte hatta intihara kadar sürükleyebilmektedir.
Psikolojik sorunu olan çocuklarda depresyon rahatsızlığının yanı sıra hiperaktivite rahatsızlığı da sıklıkla oluşur. Beyinde serotonin ve noradrenalinin düzensiz şekilde salgılanması sonucunda çocuklarda hiperaktivite bozukluğu görülmektedir. Ancak hiperaktivite rahatsızlığı da doğru tedaviler ve doğru ilaçlar sayesinde atlatılması mümkün olan bir hastalıktır.
Çocukların, oluşan psikolojik sorunlar nedeniyle psikiyatri desteği alması şarttır. Aksi halde çocuk büyüdükçe karamsar biri olabilmekte ve kendini toplumdan sıyırmaktadır. Psikiyatri uzmanları tarafından çocuklara genellikle şu gibi tedaviler uygulanmaktadır;
Bireysel Davranışçı Tedavi: Bu tedavi yönteminin başında çocuğun düşünce tarzı ve düşünce süreçleri tespit edilmektedir. Ardından ise bilişsel yöntemler çocuğa uygun olarak planlanıp uygulanmaktadır.
Psikanalizi ve Psikoanalitik Psikoterapi Tedavi Süreç: Bu yöntem çocuklarda çok sık kullanılmaz. Ancak uygulanması gerekiyor ise haftada üç yahut dört seans uygulanmaktadır. Hedefleri ise beyinde oluşan nevrotik çatışmaların çözümlenmesidir. Özellikle oyun veya toplu alanlarda düşüncelerini kolayca belirtmesini sağlamaktadır.
Davranışçı Terapi: Bu tedavi sürecinde ise çocuğun anormal olan hareketleri tespit edilir. Çoğunlukla bir şeyi kolay öğrenebilme yahut öğrenmeme gibi sorunlarda terapi uygulanır. Terapi sürecinde ise çocuk her uyguladığı başarı sonucunda ise ödüllendirilir. Böylece sorunlar yavaş, yavaş ortadan kalkmaktadır.
Destekleyici Psikoterapi: Daha çok ergenliğine erişmiş çocuklarda oluşan krizler nedeniyle uygulanmaktadır. Kaygılar yahut endişeler sonucunda kriz geçiren çocuklarda uyum yeteneği kazandırılmaktadır. Bu sayede kriz sürecinde ve endişe sonucunda kendine yahut başkasına zarar vermemektedir.
Çocuklarda en fazla tercih edilen psikolojik tedavi ise oyun terapisidir. Terapist kırılması güç olan oyuncak materyalleri çocuklara verir. Ardından çocuğun oyun oynanması istenmektedir. Oyun sürecinde çocuğun hareketleri sonucunda psikolojik sorunu tespit edilir ve buna göre uzman psikiyatri desteği verilir. Ancak çocukların psikolojik tedavisini üstlenen psikiyatrların alanında uzman olması önemlidir. Siz de alanında uzman kişilere Ege Pozitif Psikoloji’den ulaşabilir ve destek alabilirsiniz.
Detaylı bilgi için İzmir Pedagog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.