Madde kullanımı sürekli artmaktadır ve günümüzde özellikle gençler için en büyük sorunlardan biri olmuştur. Yapılan madde formları değerlendirmelerine göre başlangıç yaşının 15-19 arası olduğu tespit edilmiştir. Madde kullanımının kişiye hem psikolojik hem de fiziksel etkileri vardır.
Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde madde kullanmaya başlayan kişilerin beyin gelişimlerini sağlıklı tamamlayamadığı bulunmuştur. Ergenlik dönemi madde kullanımına başlanması açısından çok önemlidir ve çevre faktörleri bu yönelimin en büyük etkisidir. Hem bireysel hem de toplumsal uyuşmazlıklara yol açması nedeniyle madde kullanımı çağın en büyük problemlerden biridir.
Metamfetamin Nedir?
Amfetaminin bir türüdür ve merkezi sinir sistemine uyarıcılığı çok yüksektir. MET bir çok şekilde tüketilmektedir; burundan çekilebilir, ağızdan alınabilir veya sigara dumanı şeklinde olabilir. Damar yoluyla alındığı da bilinmektedir. MET kişiyi uyarıcı etkisinin yanı sıra halüsinasyon gördüren bir sentetik maddedir. Etkisi 6-24 saat sürmektedir.
İlk kullanımdan sonra bağımlılık yapma olasılığı diğer maddelerden çok yüksek olmasıyla birlikte en tehlikeli maddelerden biridir. Küçük bir miktarı bile bireye olumsuz sonuçlar doğurur. Kişi bağımlı olsun olmasın metamfetamin kullanıyorsa kesinlikle bir danışma hizmeti almalıdır. Bazı takma isimleri vardır; Tina, crack, kristal, taş, buz ve ateş. En yaygın ismi ise “MET” tir. Aşırı doz alımında ve tetikleyici yan maddeler ile kullanımı durumunda zehirlemektedir.
Metamfetaminin Etkileri Nedir?
Met uyuşturucunun en fazla etkisi beyin üzerinedir;
Motor becerilerin bozulması
Kaygı
Bilişsel zayıflık
Psikotik bozukluklar
Şiddet
Saldırganlık, şiddet gösterme eğiliminin artması
halüsinasyonlar
Depresyon
Uyku düzensizliği, aşırı uyanık kalma gibi
Öz güvende aşırı artış
Hiperaktivite ve atiklik hissi
Met aşırı kullanımı belirtileri
Huzursuzluk
Zihinsel bulanıklık yaşama, sersemlik hissi
Tekrar eden davranışlar
Kendini kötü ve mutsuz hissetme
Panik
Paranoyak düşüncelere yol açmaktadır.
Uzun süre Met kullanmanın bireye etkisi
“Met ağzı” denilen bir sonucu vardır. İleri seviyede dişte çürükler, ağız yaraları görülür.
Hipersomnia (Kişinin sürekli uyuması fakat dinlenmiş hissedememesi)
Anoreksiya (Kişide aşırı kilo kaybı olur)
Parkinson hastalığı
Amfetamin psikozu (Şizofreni belirtiler)
MET Krizi Nedir?
Beyine etkisinin büyük olması sebebiylede, yokluğunda bireyi çok sancılı bir süreç bekler. 2-4 gün arası veya 1 hafta kadar süren yoksunluk belirtileri. Yoksunluk durumunda ise kişi yorgun hissedebilir veya depresyona girebilir. Sürekli uyumak isteyebilir. Midede ağrılar, kaygılı olma ve kabus görme gibi belirtileri vardır. Kişi sürekli acıkmış hissinde olur ve uzun bir süre yokluk hissi geçmeyen kişide intihar etme isteği de bulunabilir.
Öncelikle bu madde kullanımının size ve çevrenize ciddi zararlar verdiğini fark etmeniz gerekmektedir. Ve kurtulmak isteyip yardım alma ihtiyacınız bunun farkında olduğunuzu gösterir. Kurtulmanızın ve iyileşmenizin ilk adımı yardım istemektir. Bağımlılık herkesin başına gelebilen bir hastalıktır. Kişinin mesleği, eğitim seviyesi, ortamıyla alakası yoktur.
Bağımlılık tedavisi ilaçlarla birlikte desteklenen psikoterapi sürecini içerir. Ruhsal durumunuz incelendikten ve bağımlılık seviyeniz ölçüldükten sonra tedavi için takip planı oluşturulur. Aile ve çevrenin bağımlılık tedavisinde etkisi ve rolü çok büyüktür. Bireysel terapilerle bağımlılık tedavisi psikologlarımız Ege Pozitif Psikoloji Merkezinde verilmektedir.