Anksiyete bozukluğu günümüzde göz ardı edilmemesi gereken önemli bir kaygı-durum bozukluğudur. Kaygı duygusu çoğu zaman strese verilen doğal bir tepkidir. Aynı zamanda vücudun tehlikelere karşı bireyi koruyan otomatik bir savunmasıdır. Fakat anksiyete bozukluğu aşırı korku ve endişe içermektedir. Tedavi edilebilir ve kişinin yeniden sağlıklı bir yaşam sürmesi mümkündür.
Anksiyete bozuklukları, bireylerin belirtilerini tetikleyen veya kötüleştiren durumlardan kaçınmaya çalışmasına neden olur. Bu durum, günlük yaşantının birçok alanını, iş performansını, okul çalışmalarını ve kişisel ilişkileri etkiler.
Anksiyete bozukluğu tedavisi ne kadar sürer sorusu oldukça merak edilmektedir. Tedavinin başarısı değişir, ancak anksiyete bozukluğu olan çoğu kişiye profesyonel bir destek ile yardım edilebilmektedir. Tedavinin faydaları, kişiye, yaşadığı olaylara, çevreye göre değişiklik gösterse de genellikle 12 ila 16 hafta arasında fark edilecektir.
Birden fazla anksiyete bozukluğu mevcutsa veya depresyon, bağımlılık gibi başka problemler de varsa tedavi süreci biraz daha uzun olabilir. Bu nedenle tedavi her kişiye özel olarak ayarlanmalıdır. Anksiyete bozukluğunun süresi ile ilgili kesin bir zaman yoktur. Anksiyete, kişinin yaşadığı duruma, zamana veya deneyimlere bağlı olarak değişken olan bir korku veya endişe hissidir. Her bir kaygı olayının uzunluğu, herkese göre farklılık göstermektedir. Yaşanılan bireysel durumlarına bağlı olarak değişir. Bazıları saatlerce süren endişeli bir duygu durumuna sahip olabilirken, diğerleri anksiyete ataklarının etkilerini yalnızca birkaç dakika yaşayabilir.
Farklı nedenlerle tetiklenen bu kaygı dönemleri başa çıkılması zor süreçler olarak görülmektedir. Fakat doğru bir psikolojik destek ile büyük ölçüde ilerleme kaydedilecektir.
Herkesin kaygısı değişik durumlarda tetiklenmektedir. Bir kişi sosyal kaygıya sahip olursa, sosyal ortamlarda veya sonrasında saatlerce hatta günlerce aşırı sıkıntı yaşar. Travma sonrası stres bozukluğu olan bir kişi ise, travmatik bir anıyı hatırladıktan birkaç saat veya bir gün sonra herhangi bir yerde endişeli hisseder.
Anksiyete bozukluklarının kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Kaygıyı sona erdirmenin kesin ve net bir yöntemi yoktur. Anksiyete genellikle genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Özellikle çevresel faktörler ve hayattaki deneyimler en etkili nedenlerdendir. Çevresel faktörleri kontrol etmemiz zor olduğundan, endişeli haller uzun süre bizi etkisi altına alabiliyor. Bir kaygı geçmişim varsa veya genetik nedenlerden buna yatkınsam, gelecekte stresli durumlar ortaya çıktığında kaygı yaşayabilirim.
Düzgün yönetemezseniz, kaygınız hayatınızın büyük bölümünde devam eder. Bununla birlikte, akıl sağlığı uzmanlarından uygun yardım alarak, kaygının hayatınızı kontrol etmesini engelleyebilirsiniz. Anksiyete bozukluğu, ilaçsız panik atak tedavisi ya da herhangi bir psikolojik problemle ilgili bilgi almak için Ege Pozitif Psikoloji ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Yaşam kalitenizden ödün vermeden sağlıklı ve huzurlu bir yaşamın kapılarını aralamak her zaman mümkün. Detaylı bilgi ve iletişim için Alsancak psikolog; https://www.egepozitifpsikoloji.com/konak-alsancak-psikolog-pedagog-ve-cocuk-ergen/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.