İzmir aile terapisti için aile ve çift terapisi desteği alarak eşinizle olan iletişimsizlik, birbirini anlayamama, aile içi öfke patlamaları, değersizlik hissi, gelin kaynana sorunları, eşinizin ailesine karşı sizi savunmaması, aldatılma, başka birine ilgi duyma, eş ile cinsel sorunlar, orgazm olamama, cinsel isteksizlik, erken boşalma gibi sorunlar aile ve evlilik terapisi ile çözülebilen ve ilişkinizin daha kaliteli ve mutlu olmasını sağlayabilecek bir yapıdır.
Çiftlerin yaşadığı problemleri aşması için ailenin güçlerini, kalitesini, iletişimi sağlayarak daha sağlıklı bir ilişki kurulmasını sağlayan bir psikoterapi yöntemine evlilik terapisi denir.
Aile terapisi ise bazen karı-koca bazen çocukla bir ebeveyn bazen de tüm aile bireylerinin katıldığı bir terapi süreciyle; daha yeterli, kaliteli ve tatmin edici bir aile ortamı yaratarak sosyal uyumu sağlayan terapi sürecine aile terapisi denir.
Türkiye de Aile terapisti ünvanı kullanabilmesi için psikolog, psikolojik danışman, psikiyatri mezunlarının lisans eğitimi aldıktan sonra ya 450 saatlik aile danışmanlığı eğitimi alarak ya da aile danışmanı ve eğitimi üzerine yüksek lisans yapmış kişilere aile terapisti ya da evlilik terapisti denir.
İzmir aile terapisti arayanlar için Türkiye de aile danışma merkezi olarak en zengin illerin başında gelir. “İzmir aile danışma merkezi, İzmir evlilik terapisti, İzmir aile terapisti yorumları” arama motorlarında İzmir de en çok aranan kelimelerdir.Evlilik terapisti seçerken tecrübeli ve uzman bir psikolog, danışman ya da psikiyatrist tercih etmelisiniz. Aile terapisti yorumları, uzmanlarımız hakkında bilgi verir.
Ege Pozitif Psikoloji, İzmir’de 5 psikoloji merkezi sunar. Merkezler, psikologlar, psikolojik danışman kökenli aile danışmanları ve evlilik terapistleri ile doludur. Uzmanlar, en az 450 saatlik aile danışmanlık eğitimi almıştır. İzmir Karşıyaka, Gaziemir, Alsancak ve Bergama ilçelerinde aile ve çift terapisi desteği sunan şubelerimiz mevcuttur.Karşıyaka da uzman klinik psikolog & uzman aile danışmanı ve cinsel terapist Bayram Şimşek, aile terapisti Çift terapisti Gökçe Sümekçi, Uzman psikolojik danışman ve evlilik terapisti Betül Salman bulunmaktadır. Alsancak’ta; Uzman Aile danışmanı Umut Coşkun, Gaziemir aile terapisti arayanlar için aile ve çift terapisti Gökçe Sümekçi danışan görmektedir. Ege Pozitif Psikoloji Türkiye’de İzmir, Hatay, Konya, İstanbul, Kütahya, Trabzon, Antalya ve Van gibi illerinde merkezleri de vardır. Size en yakın psikolog aile terapisti uzmanımız için telefon ya da whatsapp üzerinden iletişime geçin.
Pek çok çift, evliliklerde sürekli bir kriz yaşandığını fark eder. Günümüzde evliliklerin %40-%55’i boşanmayla sonuçlanmaktadır. İnsanlar mutsuz evlilikleri ve ayrılıkları arttıkça, bu durumun kendilerine de gelebileceğinden korkar.
Yeni evliler genellikle başarılı bir evlilikten başka bir şey istemezler. Başlangıçta, ilişkinin derin aşk ve iyimserliklerle devam edeceğine inanırlar. Ancak zamanla, sorunlar ve çatışmalar için hazırlıksız olduklarını fark ederler. Sorunların kaynağını bilmeden, huzursuzluk ve öfkeyi hissetmeye başlarlar.
İlişki hayal kırıklıkları ve yetersiz iletişim becerileri yanlış anlamaları artırır. Eşler, evliliklerinin bir hata olduğunu düşünmeye başlar. Bir terapist için, mutlu evliliklerin erimeye başladığını görmekten daha acı bir çığlık yoktur. Otuz ya da kırk yıllık evli çiftler bile, sonu gelmeyen hatalar ve mutsuzluklar nedeniyle evliliklerini bitirmeye yönelebilirler.
Evlilik ve aile yapısı sevme sevilme, kuşkusuz insanların yaşayabileceği en zengin deneyimlerden biridir. Bunların üstüne yakınlık, dostluk, kabul görme, destek gibi yakın ilişkilerin diğer yan ürünlerini ekleyin. Yas içindeyken, sizi teskin edecek; cesaretinizi yitirdiğinizde sizi yeniden canlandıracak, iyi şeyler olduğunda heyecanınızı paylaşacak bir insanınız vardır. Üstüne üstlük, doğanın kuralı olan cinsel ihtiyaçlarınızı tatmin edebilmeniz de bu işin ödülüdür. Ayrıca, çocuk sahibi olup da bir aile kurmanın sağladığı doyumu da hiç küçümseyemezsiniz.
Aile de ebeveynlerinizin ve diğer akrabalarınızın umutları ve cesaretlendirmeleri, toplumunda sizin eşinizle bir arada kalacağınıza ilişkin beklentileri ve dış baskıları oluşturur. Çiftleri bir arada tutmaya yönelik bütün bu güçlere rağmen, her şey nasıl böylesine ters gidebilir? Diğer bütün çekiciliklerini bir kenara bırakalım, aşk neden çiftleri bir arada tutmaya yetmez?
Ne yazık ki, artık bu aşamada ilişkiyi parçalayan o moral bozucu hayal kırıklıkları, yanlış anlama labirentleri, işkenceye benzer olan hatalı iletişimler gibi pek çok olumsuz güçler devrededir. Aşk kendi başına çok ender olarak bu bölücü, parçalayıcı güçlere ve onların ürünleri olan öfke ve küskünlüklere direnç gösterebilecek güce sahiptir. Aşkın erimek yerine, yerleşmesi ve güçlenmesi için iyi bir ilişkinin diğer boyutlarının devreye girmesi gerekir.
Medyanın evliliği idealize eden sunumları, çiftleri sürtüşmeler ve hayal kırıklıklarıyla başa çıkmaya hazırlamaz. Yanlış anlamalar ve çatışmalar öfke patlamalarına neden olur. Bu durumda, bir zamanlar “aşık” olarak görülen eş, artık “düşman” gibi algılanır.
Aşk karı ve kocanın birbirlerini desteklemesi, mutlu etmesi ve bir aile yaratılması için çok önemli bir itici güç olsa da, tek başına bir ilişkinin çimentosu oluşturamaz. O çimento, bu ilişkiyi sürdürebilmek ve geliştire bilmek için gerekli olan kişilik özellikleri ve becerilerdir. Mutlu bir ilişki için çok özel bazı kişilik özellikleri gereklidir. Kendini anlamak, duyarlılık, vericilik, şefkat, sadakat, sorumluluk, güvenilirlik gibi. Çiftlerin iş birliği yapması, uzlaşması ve ortak kararlarını sonuna kadar kararlılıkla yerine getirmeye çalışmaları gerekir.
Güçlü, kabul edici ve bağışlayıcı olmaları önemlidir. Birbirlerinin eksiklerine, hatalarına, tuhaflılıklarına hoş görülü olmalı, katlanabilmelidirler. Bu ‘’ fazilet ‘’ ler zaman içinde gelişip, beslendikçe, evlilikte gelişir ve olgunlaşır.
Bireyler genellikle evlilik dışındaki ilişkilerde başarılıdır. Ancak, yakın ilişkilerde çoğu temel anlayışa ve teknik becerilere sahip değildir. Evde bir musluk sızdırdığında, çoğu kişi tamir aletlerine sahiptir. Ancak, aşklarında sorun yaşadıklarında bu sorunları nasıl çözeceklerini bilmezler.
İzmir’de evlilik terapisi danışanlarımızdan öğrendiklerimiz: Eşler güçlü duygular ve beklentilere sahiptir. Karşılıklı bağımlılık, yanlış anlama eğilimini artırır. Yanlış iletişim çatışmalara yol açar. Çatışmalar problem yerine suçlama olarak görülür. Düşmanlıklar ve yanlış anlamalar birikir. Eşler, sağladıkları olumlu şeyleri görmezden gelir. Destek ve yaşantı zenginliği unuturlar. Aile kurma işini paylaşma göz ardı edilir.
Bir zaman sonrada ilişkilerinde kuşku duymaya, algılarındaki düğümleri ve karmaşıklığı çözme olanaklarına körleşmeye başlayabilirler.
Aile terapisti olarak, çiftlerin kendilerine zarar veren tutumlarını ve iletişimdeki çarpıtmalarını net olarak açıklarım. Sorunlarının doğasını anlamalarına yardımcı olurum.
İlk olarak, güven, sadakat, saygı ve güvenliğe dayalı sağlam bir temel oluşturmak için çabalayın. Eşiniz sizin en yakın akrabanızdır ve size güvenilir bir müttefik, destekçi ve şampiyon olarak dayanmaya hakkı vardır.
İkinci olarak, ilişkinizin şefkatli, sevecen tarafını besleyin: hassasiyet, anlayış, şefkat ve ilginizi ifade edin. Birbirinizi sırdaş, yoldaş, dost olarak görün.
Üçüncü olarak, ortaklığınızı güçlendirin. İş birliği, ilgi ve uzlaşma duygusu ve iletişim becerilerinizi geliştirin. Bu sayede aile bütçesi hazırlama, iş bölümü yapma ve boş zaman etkinliklerini planlama gibi konularda hızlı kararlar verebilirsiniz.
Ortaklığınız için gerekli olan bir başka şey de çocukların bakımı, eğitimi ve sosyalleşmesi konularında oluşturacağınız politikadır. Bir işbirliği ruhu geliştirin. Evlilik aynı anda bir işletme, bir çocuk bakımı eğitimi kurumu ve sosyal birimdir. Evliliğin bu ‘’ kurumsal ‘’ işlevlerine yaklaşımın karşılıklılık, adalet ve mantık ilkelerine uygun bir şekilde olması çok önemlidir.
Evlilik terapisi için terapist olarak BDT yöntemidir.Nasıl düşündüğümüz, başarı seviyemizi, hayat zevkini ve varoluşumuzu belirler. Düşüncelerimiz net ve konuya uygun olduğunda, hedeflere ulaşmak kolaylaşır. Ancak düşüncelerimiz sembollerle, çelişkilerle ve hatalı yorumlarla doluysa, sağır ve kör hale geliriz. Olayları hatalı yargıladıkça ve yanlış iletişimlere girdikçe, hem kendimize hem de eşlerimize acı çektiririz. Bu durum, acı verici intikamların hedefi olmamıza yol açar.
Doğru ve net düşünmenin, hataların tamirinin çok önemli olduğu yakın ilişkilerde, eşlerimiz hakkında yaptığımız hatalı yorumlarımızı fark etmek ve düzeltmek konusunda yetersiz kalmaktayız. Dahası, eşler aynı dili konuştuklarına inandıkları halde, onların söyledikleriyle eşlerinin duydukları genellikle çok farklıdır. İletişimdeki bu problemler pek çok çiftte engellenmişlik duygularına ve hayal kırıklıklarına yol açıp, yaşanan olumsuzluklar arttırır.
Sayısız olay ve yanlış anlamalar, öfke ve kızgınlıklarla pek çok ilişkinin temelini aşındırır. Bu yanlış anlamalar genellikle dönüşü olmayan noktalara gelir. İlginç olan şu ki, eşler bu yanlış anlamaları erken fark edip düzeltirlerse, sorunları aşabilirler.Bilişsel terapide, çiftler düşüncelerini ve iletişimlerini netleştirmeyi öğrenir.
Bu sayede yanlış anlamalara yer vermeden iletişim kurmaları sağlanır.
Yanlış anlama, eşlerden birinin diğerini çarpıtılmış bir şekilde algılamasıyla ortaya çıkan aktif bir süreçtir. Bu çarpıtma, karşısındakinin söylediği, yaptığı her şeyi yanlış yorumlamasına ve ona olumsuz özellikler atfetmesine yol açar. Eşler genellikle yaptıkları yorumlarının doğruluğunu araştırmazlar, iletişimlerinin kapalı olduğu üzerinde durmazlar.
İlişkiyi geliştirme konusunda her eşin ayrı, ayrı tam bir sorumluluk üstlenmesi gerekir. Seçimleriniz olduğunu fark etmelisiniz.Kendinizi ve eşinizi daha mutlu etmek için mevcut bilgileri kullanmalısınız. Bu bilgileri seçip uygulamak, ilişkinizi güçlendirir.
Eğer eşler ‘’ hata, suçlama yok ‘’ tavrını benimserlerse kendilerine,birbirlerine ve ilişkilerine yardımcı olurlar. Bu yaklaşım onların gerçek problemler üzerine odaklanmalarına ve onları daha kolay çözmelerine olanak sağlarlar.
Siz de eşinizde ve bencillik, nefret, sizi kontrol etme gibi kötü özelliklere atfettiğiniz davranışları gözlemlersiniz. Bunlar daha doğru biçimde, yanlış yönlendirilmiş, masum ‘’ kendini korumaya çalışma ‘’ ya da ‘’ terk edilmeyi önleme ‘’ çabası olarak açıklanır.
İzmir aile terapisti, evlilik terapisi arıyorsanız; ilişkiniz de bir şeyler yolunda gitmiyor ve değiştirmek istiyorsunuzdur. Aile terapisi almanız yaşamınıza yeni bir yön tabelası oluşturmak için iyi bir fırsattır.