Tiner bağımlılığı tedavisi, tiner bağımlılığı belirtileri, tiner bağımlılık yapar mı? Tütün ve tütün ürünleri, alkol grupları, esrar eroin ve kokain, LSD, mantar çeşitleri ve metamfetaminler gibi bağımlılık yapan madde grupları arasında yer alan bu maddeler, gerçek olmayan ancak mutlu hissettiren etkileri nedeniyle kullanılmaktadırlar. Tiner bağımlılığı, gelip geçici keyif veren etkileri, bazen tek bir kullanımın ardından gelişen bağımlılıklar nedeniyle hayatı zehretmektedir
İnhalan yani uçucu maddeler; benzin, diklorometan, hekzan vb. uçucu hidrokarbonlar kullanılarak elde edilmektedirler. Oda sıcaklığında gaz hale geçen uçucu maddeler ticari kullanım amaçları gözetilerek üretilmişlerdir. Genel olarak 4 farklı formda sınıflandırılabilirler; yapıştırıcı ürünler, aerosol ürünler (sprey boya, saç spreyleri…), incelticiler, sıvı yakıtlar. Oda koşullarında gaz hale geçmelerinin ardından solunum yoluyla bünyeye girerler.
Uçucu maddeler, ulaşımı ve elde etmesi kolay ürünlerdir. Bu nedenle maalesef küçük yaş gruplarından itibaren kullanımı yaygındır. Ucuz olmaları, kötüye kullanımı için tiner bağımlılığının tabanını oluşturur. Konu hakkındaki yetersiz eğitim ve bilgisizlik nedeniyle bağımlılık başlar.
Maddenin kullanımının ardından kişilerde kendisine zarar verme isteği başta olmak üzere pek çok olumsuz etki vardır. Kazalar ve sakatlanmalar, bazı durumlarda ise ölümler ile sonuçlanan zararlı etkileri, maalesef keyif verici sarhoşluk etkisi nedeniyle kullanıcıları tarafından göze alınmaktadır. Tiner de bu uçucu madde gruplarının arasında yer alan kolay bulunan ve ucuz temin edilen bir maddedir. Özellikle sokaklarda yaşayan bireyler sıcak tutma etkisi nedeniyle tineri tercih ederler.
Tiner kullanan kişiyi nasıl anlarız? Aslında kendisini direkt olarak belli eden kokusu ile kullanıldığı açıkça ortadadır. Bunun yanı sıra kullanımı ya da maruziyeti sonrasında kişilerde baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, uykusuzluk, dikkat eksikliği, sık idrar ihtiyacı, kulaklarda çınlama gibi etkiler gözlemleriz.
Tiner, tolüene etken maddesini içerir. Yaklaşık olarak %60 oranında tinerde yer alan tolüene yaklaşık 45 dk boyunca beynin işlevlerinde sorunlara yol açar.
Hızlı etki gösteren farklı amaçlarda dahi olsa dikkatsiz kullanımda zararlı etkileri olan bir kimyasaldır. Etkisi kısa sürdüğü için sürekli kullanım ihtiyacı hissettirir. Bu nedenle bağımlılığı çok kısa sürede gelişir. Bağımlılığın beraberinde gelişen sürekli kullanım durumu öncelikle solunum sistemini tahrip eder. Ani ölüm sonuçları çok sık görülmektedir. Ayrıca böbrek yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır.
Tedavi gündeme geldiği zaman öncelikle kişinin yaş grubu göz önünde bulundururuz. Daha sonrasında ise maddeyi ne zamandır kullandığını ve ne sıklıkla tükettiği sorgularız. Bu soruların cevabına göre tiner bağımlılığı nasıl tedavi edilir sorusuna yanıt bulunur.
Tedavi sürecine başlayan yeni bir kişi, bu bağımlılıktan kurtulmak için genellikle ayaktan tedaviyi tercih eder. Ayaktan tedavide psikoterapi ve yardımcı ilaçlar sürecin sonuçlanmasını sağlar.
Birden fazla maddeye karşı bağımlılık durumu olan kişilerde ise hastaneye yatırılma ve gözlem eşliğinde daha yoğun bir tedavi sürecinin tercih edilmesi gerekebilmektedir.
Tedavide ilk amaç hastanın maddeden tamamen arınmasını sağlamak olur. İlaç desteği ve psikoterapi seansları ile kişi maddenin düşüncesinden uzaklaştırır. Bu süreçte tedavinin yanı sıra aile ve yakın çevre desteği de önemlidir. Yargılama ve suçlama tavırları, hastaya iyi gelmek yerine tedavi sürecini olumsuz etkileyecek ve kişide derin psikolojik etkilere neden olabilecektir.
Tiner bağımlılığı nedir? Nasıl tedavi edilir?
İzmir psikolog desteği almanız bu alanda uzman psikolog birini bulmanızı öneririz. Ege Pozitif Psikoloji bu alanda çalışan psikologlar mevcuttur.