Bergson’a göre kahkaha bir tür sosyal kontrol biçimidir. Kahkaha sosyal gelenekleri ve sosyal düzeni güçlendirerek uyumu sağlar. Kabul edilen görgü kurallarına uyumu güçlendirmek adına herhangi bir sosyal düzen karşıtı eylemde organize bir biçimde kahkahayı kullanarak bireyleri mekanik bir biçimde davranmaya iteriz. Bu bağlamda bizim gibi toplumsal kültürlerde gülünç/komik duruma düşme korkusu daha yaygındır. Bireysel toplumlarda özsaygı, toplumsal bir kültürdeki bireyin sınıf arkadaşları tarafından nasıl görüldüğü ya da akrabaları tarafından nasıl biri olarak düşünüldüğünden daha önemlidir.
Gülünç durumun ne olduğu ve ne anlama geldiği ise bağlamsal veya bireysel olarak değişiklik gösterir. Araştırmalar geletofobik (gülünç duruma düşme korkusu yaşayan birey) birey sayısının ülkeden ülkeye hatta şehirden şehre bile değişebileceğini göstermektedir. Yapılan bir araştırmada Danimarka yüzde 2 ile en düşük geletofobik birey yüzdesine sahipken bu oran Afrika ve Asya ülkelerinde yüksek yüzdelerde seyretmektedir.
Gülünç duruma düşme korkusu konusunda oluşan bağlamsal farklılıklarda hiyerarşik düzen ve utanç faktörü etkili olmuştur.
Sosyal fobi çeşitlerinden biri olan gülünç duruma düşme korkusu her yaştan bireyde görebiliriz. Geletofobinin (gülünç duruma düşme korkusu) sebepleri ise yaştan yaşa değişiklik gösterir. Bebeklik döneminde anne veya bakım verenin çocukla yeterli düzeyde bağ kurmaması, çocuğun diğer bireylerle iletişime geçme noktasında da utangaçlık yaşamasına sebep olur. Çocukluk ve gençlik döneminde ise toplum içerisinde sürekli olarak gülünç duruma düşme deneyimleri bireyde travmatik bir etki bırakır.
Okul çağlarında zorbalığa uğrayan çocuklarda geletofobi görülmesi normaldir. Bazen aile içerisinde “Böyle yaparsan herkes sana güler, bunu yapmamalısın.” şeklinde çocuğu terbiye etmek amaçtır. Ayrıca sosyal düzen içerisinde uyum gösterecek şekilde yetiştirmek amaçlanır. Bergson’a göre kahkaha bu bağlamda bireyi toplumsal uyuma itecek bir baskı unsuru olarak kullanılır. Yetişkinlik döneminde ise alay veya taklit edilme bireyde travmatik bir etki yaratarak geletofobiye sebep olur. Yetişkinlikteki gülünç duruma düşme korkusu ise sosyal uyumu bozmaktan kaynaklanan korkuyla ilişkilendirilir.
Geletofobinin belirtileri 3 aşamada ortaya çıkar. İlk aşamada birey toplum içinde gülünç duruma düşme korkusu yaşar, ikinci aşamada birey herhangi bir kahkahayı bile kendisiyle ilişkilendirerek paranoid bozukluk gösterir, gülünç duruma düştüğü durumlarda olumsuz tepkiler verir ve gülünç duruma düşmemek için bazı başa çıkma stratejileri geliştirir.
Üçüncü aşamada ise gülünç duruma düşmemek adına oluşturduğu başa çıkma stratejilerini uygulamaya geçirir. Gündelik olayları kontrol altına almaya çalışarak kendini koruma, toplumsal hayatın içine girmekten kaçınma ve daha önce alay konusu olmuş bir kişinin durumunu kendine mal etme veya içselleştirme örnektir. Ayrıca zamanla bazı psikosomatik rahatsızlıklara sahip olabilirler. Toplum içinde kızarma, titreme, baş ağrısı…
Sosyal fobi kapsamında değerlendirecek olursak gülünç duruma düşme korkusu yaşayan bireyler aşamalı olarak onu komik duruma düşürecek duruma maruz bırakır.
Geletofobik bireyler için psikolojik destek, gülünç duruma düşme korkusuyla başa çıkmalarını sağlar. Bu bağlamda, Ege Pozitif Psikoloji kurumu, bireylere bu korkuları yenmeleri için bir ortam sunmaktadır. Ayrıca kurumumuz, bireylerin geçmiş deneyimlerini anlamalarına ve geleceklerini olumlu bir şekilde şekillendirmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Bu sebeple çeşitli terapötik yaklaşımlar kullanmaktadır. Ayrıca, geletofobik bireylere sosyal ilişkilerini güçlendirme konusunda pratik stratejiler sunmaktadır. Bu çerçevede, Ege Pozitif Psikoloji kurumu, bireylerin yaşam kalitesini arttırmak için kapsamlı bir yaklaşım sunmaktadır.