Çocuklar, aile içinde gördüğü her hareketi dışarıya aktarmaktadır. Bu nedenle aile için davranışlar oldukça önemlidir. Çoğu ayrılan çiftler çocuk nedeniyle dost kalabilmektedir. Ancak çoğu ayrılan çiftler şiddetli şekilde ayrılarak çocuklarına hasar bırakabilmektedir. Özellikle ayrılan çiftlerin boşanmada çocuğunun psikolojisine önem vermelidir. Boşanan eşler çocuklarında bıraktıkları aile eksikliğini çoğu zaman hediyeler vererek gidermeye çalışmaktadır. Ancak bu gibi davranışlar çocukta pek işe yaramamaktadır.
Hediyeler yerine haftada bir anne ve babanın olduğu aktiviteler oluşturulabilir. Kötü ayrılan anne ve babalar sürekli çocuklarına karşı diğer tarafı kötüleyebilmektedir. Bu durumda ise çocukta olumsuz psikolojik sorunlar gelişebilmektedir. Boşanma kararını aldıktan sonra hemen çocuğa haber verilmelidir. Çoğu ebeveyn ise bunun tam tersini yaparak boşandıktan sonra çocuğa bunu aktarmaktadır. Çocuk ise büyük bir boşluğa düşmektedir. Bunun yerine halen evliyken çocuğa bu durumdan bahsetmeli ve buna hazırlamak gerekmektedir. Eğer çocuğun bunu kaldıracağını düşünmüyorsanız pedagog eşliğinde çocuğa boşanmadan bahsedebilirsiniz.
Boşanmada 5 yaşında çocuğun psikolojisi için özellikle 2 yaş, 3 yaşında, 4 yaşında ,6 yaşında vb. gruplar çok merak edilmektedir. Boşanmada anne baba çocuğun ruh sağlığının nasıl etkilediğini ele aldığımızda çocukların hem fiziksel hem de psikolojik gelişimini aile içerisinde tamamladığını söylemek mümkündür. Büyüme evresinde olan çocuklar hem anne, hem de baba sevgisine fazlasıyla muhtaçlardır. Fakat çağımızda boşanma sayıları arttıkça çocuk üzerindeki etkileri de çoğu zaman olumsuz olabilmektedir. Özellikle ergenlik döneminde bulunan çocuklar boşanma gibi durumlarda kendilerini suçlu hissedebilmektedir. Bu suçluluk hissiyatını atlatması içinse anne ve babanın davranışları önemlidir.
Boşanmadan önce sürekli tartışan aile bireyleri ise çocuğu depresyona sokabilmektedir. Bu nedenle aileler hem boşanma öncesi, hem de boşanma sonrası oluşan sorunları çocuklara yansıtmamaları gerekmektedir. Çocuğun küçük olduğunu düşünüp önünde kavga eden aile ebeveynleri ise çocuklarına oldukça büyük hasar bırakmaktadır. Çünkü küçük çocuklarda duygusal bellekler bulunmaktadır. Her ne kadar ilk etapta bellekte biriktirdiklerini yansıtmasa da sonrasında büyük sorunlar getirebilmekte ve hatta şiddete kadar ilerleyebilmektedir. Ancak ilk etapta çocuk etrafında hissettiği sorunlara karşı şu gibi tepkiler verebilmektedir;
Bu durumda elbette anne ve babaların yaklaşımı çocuğun geleceğini yansıtır. Ancak anne ve baba boşanma sonrası her ne kadar çocuğa ilgili davransa da bu yeterli olamayabilir. Bu nedenle pedagog tarafından yardım alınmalıdır. Pedagog İzmir kapsamında bulunan psikiyatr merkezleri de oldukça iyidir.
Ebeveyn arasında oluşan sorunlar asla çocuklara yansıtılmamalıdır. Ancak boşanma gibi büyük durumlar elbette ki çocuklara anlatılmalıdır. Fakat çocuğa bu durumu anlatmak bazen zor olabilmektedir. Çoğu ebeveyn İzmir pedagog tarafından yardım alırken, çoğu ebeveyn bu durumu aile içinde çözebilmektedir. Çocuk her zaman aile içerisinde oluşan sorunları hissetmektedir. Fakat aile çocuğa boşanmayı haber vermez ise çocuk bunu farklı şekilde yorumlayacaktır. Bu durumda ise çocuğun zihni yorulacak ve psikolojisine yansıyacaktır.
Boşanmada çocuğun psikolojisi oldukça önemlidir.Bu nedenle boşanacak çiftlere çocuk psikolojisi üzerine rehberlik edecek olursak tatlı bir dille anlatması gerektiğini söyleyebiliriz. Özellikle şu gibi telkinlerde bulunabilirler;
“Baban ve benim aramda oluşan bazı anlaşmazlıklar nedeniyle ayrılma kararı verdik. Fakat kesinlikle bu durumdan kendini suçlu hissetmemen gerekiyor” gibi telkinler çocukta biraz olsun rahatlama hissi verecektir. Ancak bu rahatlama hissinin yerine bir süre sonra yine suçluluk hissi yer alacaktır. Bu nedenle ebeveynin çocuğa olan yaklaşımı doğru olmalıdır. Doğru davranışlar sergilemek amacıyla pedagog İzmir kapsamında bulunan pedagoglarla görüşebilirsiniz. Bu görüşme hem size hem çocuğunuza iyi gelecektir.
Unutulmamalıdır ki bu süreçte amaç çocuğunuzun bu süreci herhangi bir hasar almadan sağlıklı bir şekilde atlatmasıdır. Bilgi almak için https://www.egepozitifpsikoloji.com/izmir-pedagog/ sayfamızı ziyaret edebilir, iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.