Bağlanma problemi nasıl aşılır, bağlanma sorunu olan erkek vb. soruları bağlanma teorisi çoğu zaman bağlanma kuramı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bağlanma sorunu belirtileri; kaçınma, bir var bir yok, sevgiyi içselleştirme sorunları olarak ortaya çıkar. Bowlby ve arkadaşları 1907-1990 yılında bağlanma konusuna merak sararak, bununla alakalı çalışmalara ortaya sergilemiştir. Bağlanma teorisi psikolojide kişinin, başka bir kişiden yakınlık isteme eğilimi ve bu istenilen birey yanında olduğunda kişinin kendini güvende hissetmesidir. Bu bağ bir bireyle olabileceği gibi, bir nesle ile de olabilmektedir.
Bu yönüyle bağlanma kuramı çok küçük yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bazı bağlanma kuramcılarına göre, bir insanın erişkinlikte bir başka insanlardan beklentileri, kişinin küçüklüğünde annesiyle kuracağı bağlanma ilişkisi ile belirlenir. Kurulan bağın niteliği ömür boyu zihinsel, psikolojik ve sosyo- duygusal açıdan etkilediğini belirten bir teoridir. bireyler arasındaki sıcak hisler, özellikle stres ve korku anlarında birbirlerine sağladıkları rahatlık bağlanmayı oluşturur.
Bu teorinin ilginç yanı çocukken oluşturulan bu bağlanma biçiminin ve birlikteliğinde getirilen davranışların gelecek zamanda etkili olduğu söylenmiştir. Yani bu durumda bir kişinin bağlılık stiline göre, yakın ilişkileri, evlilik ve ailesine yaklaşma biçimi büyük ölçüde değişebilmektedir.
Bağlanma sorunu yaşayan yetişkinlerde görülen belirtiler, bu kişilerin ilişkilerde güvenli ve sağlıklı bağlar kurma yeteneklerindeki eksikliklerle ilgilidir. İşte bağlanma sorunu olan yetişkinlerde sıkça rastlanan bazı bağlanma sorunu belirtileri:
Bağlanma sorunu olan erkek ile ilişki kurmak, her iki taraf için de zorlayıcı bir deneyim olabilir. Bu sorunlar genellikle çocukluk döneminde yaşanan ebeveyn ile ilgili problemlerden kaynaklanır ve bu durum yetişkin ilişkilerine de yansır. Bu tür bir durumda olan bir erkeğin davranışları, duygusal bağlar kurma biçimi ve ilişkilere bakış açısı, ilişki dinamiklerini önemli ölçüde etkiler.
Bağlanma sorunu olan bir erkek nasıl davranır? Bir ilişkide, bağlanma sorunu olan erkeğin partneri, genellikle duygusal olarak tatmin olmamış hissedebilir. İletişim sorunları, yanlış anlamalar ve duygusal ihtiyaçların karşılanmaması gibi problemler yaşanabilir. Ancak, bu durumun üstesinden gelmek mümkündür.
Bağlanma sorunları olan bir erkekle ilişki kurarken, bu durumun erkeğin karakterinin bir parçası olduğunu, ancak ilişkinin sağlıklı bir biçimde gelişmesi için değiştirilmesi gereken bir parça olduğunu kabul etmek önemlidir. Her iki tarafın da çabası, ilişkinin derinlemesine iyileşmesine olanak tanır.
Bağlanma sorunları belirtileri; bağlanma korkusu, aşırı bağlanma gibi bir çok yerde ortaya çıkar. Bağlanma sorunları belirtileri belirlendikten sonra bağlanma sorunu nasıl çözülürü bulmak için kişinin bağlanma stilini değerlendirmek lazım. Uzman desteği almak için çekinmeyin.
Dış dünyayı tehlikeli olarak görmeyen ve hissetmeyenler etkileşime açıktırlar. Kendileri hakkında değerli ve özgüvenli düşüncelerine sahip olup, çevreyi güvenli ve değerli hissederler. Bunun sonucunda yenilikleri keşfetmeye eğilimli olur ve ilişki kurmakta zorlanmazlar.
Dış dünyayı tehlikeli ve tehdit dolu bir yer olarak görür yalan söyleme gibi anti-sosyal davranışlar sergiler. Güvenli bağlanan yetişkinlerin aksine, etrafındaki kişileri tatmin edici ilişkiler kurmada çekilme veya direnç sergileme gibi davranışlar gösterebilirler. Stresli zamanları yönetemez saldırgan ve zorba davranışlar gösterirler.
Düzensiz bağlanma türüne sahip olanlar, bakım gösteren kişinin tutarsız duyarlılığından ötürü sıklıkla ayrılık sıkıntısıyla başa çıkmak için strateji geliştiremezler. Ayrıca sosyal geri çekilme ve savunmacı olarak agresif davranışlar sergilerler.
Bağımlı ilişki sebebiyle ‘dış dünyada tek başına ihtiyaçlarını karşılamama’ düşüncesine kapılıp, çevreden uzak durmaya çalışırlar. Bununla beraber özgüvensiz davranmaya ve endişeli zamanlarda abartılı bir şekilde duygusal tepkiler gösterebilirler.
Bu konuda asıl anlatılmak istenilen psikanalist Bowlby’nin bağlanma teorisi ile bizleri, ilişki kurma ve devam ettirebilme alışkanlıklarımızdaki sistemdir. Bağlanma sorunu belirtileri ve bağlanma korkusu, ilişkiyi sürdürememe, bir çok sevme bir aşırı değersiz hissettirmektedir.
Daha fazla detaylı bilgi için https://www.egepozitifpsikoloji.com/karsiyaka-psikolog/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.