Yaşam kalitesi, bireylerin sahip oldukları yaşam standartlarının içinde yer aldıkları kültürel ve sosyal değerlerle değerlendirilerek ortaya çıkan sonuç olarak tanımlanabilmektedir. Yaşam kalitesi bireylerin fiziksel, sosyal, duygusal ve maddi anlamda iyiliği ile yaşamın doldurulması sonucunda yüksek sayılmaktadır. Genel popülasyonu kapsayan ekonomik zorluk/salgın durumları/stres getirici her türlü etkenin yanı sıra bireyler kendi hayat döngüleri içinde sorunlarla baş etmeye çalışırken manevi boşluklarını dolduramamakta, kaygı bozukluğu ve stres kaynaklı hastalıklarla mücadele etmek durumunda kalmaktadırlar. Bu noktada devreye giren alkol kullanımı, kişinin bireysel ödül yollarında bir bozukluğa neden olmaya başlayarak; bağışıklık sistemi, zihinsel karmaşalar, duygusal düzenleme sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir.
Alkol Kullanımı Sınıflandırılması
Sosyal içici olma durumu; toplumlarda en sık rastlanan alkol tüketme biçimidir. Bireyler sınırlı miktarda ve belirli aralıklarla alkol alır ve sosyal ya da ruhsal anlamda problemlere maruz kalmazlar.
Zararlı derecede kullanma durumu; toplumda rastlanılan 2. en sık kullanım şeklidir. Alkol kullanımı ardından işe/okula geç kalma ya da gidememe durumları ile başlayıp kişinin sorumluluklarından kaçmasına kadar devam eden bir süreci içerir. Alkollü araç kullanımı, sosyal sorunlar vb. durumlarla karşılaşılması olasıdır.
Bağımlılık hali; kişinin tükettiği alkol miktarının sürekli artış göstermesi olarak tanımlanabilmektedir. Kişinin aldığı miktar kendisine aynı etkiyi göstermemeye başlar ve alkol miktarı giderek arttırılır. Bu, tolerans olarak bilinen vücudun alınan maddelere karşı zamanla bağışıklık kazanarak etkilenmemesi anlamına gelmektedir. Tolerans durumunun ardından kişi aynı etkiyi görmek için daha fazla alkol alır ancak miktar asla uzun süre gelmez. Bu durum; kişinin sosyal yaşamından ekonomik durumuna kadar hayatının her alanında kötüye gitmesine neden olur. Onarılamayacak sosyal problemler ve kırgınlıklar, çevresindekilerin bireyden uzaklaşmasına ve kopmasına neden olmaktadır.
Alkol Bağımlılığı Nedir? Alkol Bağımlısı Mısınız?
Alkol bağımlılığına sahip kişiler, genellikle kullanımlarının sorgulanmaması için bu konuda sorunları olduğunu kabul etmek istemezler. Bağımlılık durumunda, alkol tüketilmemesi sonucunda sabahları terleyerek uyanma, sıkıntılı bir ruh hali, ishal, halüsinasyon görme gibi problemler görülmektedir. Belirtiler; alkol yoksunluğudur.
Alkol bağımlısı; tüm bunların farkında olsa da alkolden vazgeçemeyen ve kullanım miktarını sınırlandıramayan kişidir.
Belirtiler;
Tolerans
Yoksunluk belirtilerinin görülmesi
Kişinin aldığı miktarı sınırlandıramaması
Zamanının ve parasının çoğunluğunu alkole harcama, alkolü hayatının merkezine koyma
Alkol nedeniyle iş/okul hayatının ikinci plana atılması ve zamanla uzaklaşılması
Alkol kullanımı için zaman değerlendirme etkinliklerinin bırakılması, hayatın alkole odaklı olması
Alkol Bağımlılığıyla Hayatınıza Girenler
Sosyal, psikolojik ve fiziksel anlamda pek çok olumsuz etkiye sahiptir alkol bağımlılığı. Öncelikle bağımlı halde uzun süre kullanımı sonucunda; karaciğer yağlanması ve siroz görülmektedir. Yemek borusunda, midede ve pankreasta kanser oluşumuna neden olmaktadır. Kolesterol yüksekliği nedeniyle kolesterol hastalığına neden olmaktadır. B vitamini eksikliği ve B vitamini eksikliği kaynaklı kansızlık görülmektedir. Kalp ve kan dolaşımında çeşitli hastalıklar görülmektedir. Kan sulandırıcı etkisi nedeniyle pıhtılaşmayı engellemektedir. Uyku bozukluklarına neden olmaktadır. Artmış hipertansiyon neticesinde beyin kanaması riski oluşturmaktadır.
Alkol Bağımlılığı Tedavi Edilebilir!
Tedavinin ilk ve en önemli adımı kişinin tedavi için hazır olması ve durumla yüzleşmeyi kabul etmesidir. Tedaviye kendi isteğiyle, alkol almadan gelmek en önemli adımdır.
İleri derecede sağlık sorunları başlayan bireylerde ve irade güçlüğü sorunu olanlarda yatış tedavisi uygun görülmektedir. Yatış sonrası kişinin rehabilitasyon süreci normal hayata dönüşünden sonra da devam ederek kişinin tam destek alması sağlanır. Optimal tıbbi bakım ve gerekli durumlarda vitamin takviyesi ve çeşitli ilaçlar önerilebilmektedir.
Ayrıca; alkol bağımlılığından kurtulan insanların birbirlerine destek olmaları için, eski bağımlılar tarafından kurulan Adsız Alkolikler Derneği, tedavi sonrasında iyi hissetmek için faydalana bilinecek bir dernek olarak varlığını sürdürmektedir.