Adet döneminde kadınlar, özellikle salgılanan hormonlar nedeniyle bir takım psikolojik sorunlar yaşayabilmektedir. Bu sorunlar genellikle hemen adet öncesinde görülmektedir. Bazen yaşanan sorunlar adet döneminde ve sonrasında da görülmeye devam edebilir. Adet döneminde yaşanan psikolojik sorunlara değinmeden önce, adetin ne olduğundan ve adet sürecindeki kişilerin vücudunda ne gibi değişimler olduğundan bahsetmek yerinde olacaktır.
Adet, kadınların her ay yaşamış olduğu vajinal kanamalara halk arasında verilen isimdir. Adet kanaması, diğer bir adıyla regl, fizyolojik olarak oldukça olağan bir durumdur. Kadın üreme sistemi içerisinde yer alan rahim, yumurtalıklar ve vajina ile ilgili olan regl düzeni, aynı zamanda hormonlarla da oldukça ilişkilidir. Kişiler, hormonların aktifleşmesi ile genel olarak ergenliğe geçiş aşamasında adet görmeye başlarlar ve bu süreç sağlık bir kişi de menopoza kadar devam eder.
Menstrüasyon döngüsü, hormonların aktif bir şekilde çalışması ile yakından ilişkilidir. Hormonların harekete geçmesiyle birlikte, kişinin yumurtalıkları olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşan yumurtalar yine bir başka hormonun etkisiyle çatlar. Sonrasında yumurtalardan biri fallop tüplerine düşer. Bu süreçte rahim duvarı uyarılarak kalınlaşır. Aslında bu süreç, kişinin gebe kalmasına hazırlık sürecidir. Rahim duvarı da bu yüzden kalınlaşmaktadır. Ancak gebelik yaşanmayan durumlarda, kalınlaşan rahim duvarı, sonrasında dökülür. İşte adet kanaması, rahim içindeki bu dokuların atılması demektir. Görüldüğü üzere, adet dönemi oldukça hormonal bir dönemdir ve kadınlardaki bazı hormonlar aktifleşmektedir. Bu durumda kadınların hormonal dengesi tamamıyla değişmektedir. Bu değişim, adet döneminde ruh hali psikolojiyi de etki etmekte, duygu durum ve davranışlarda da değişiklik yaratmaktadır.
Adet döneminde, hormonların düzeninin ve dengelerinin değişmesi sonucunda bazı psikolojik dalgalanmalar ve sorunlar oluşabilmektedir. Kadınlarda regl dönemi psikolojisi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Danışanlar genellikle regl dönemi ağlama krizleri, adet döneminde üşüme titreme, adet döneminde aşırı sinirlilik, regl dönemi ağlama krizleri, regl dönemi iç sıkıntısı şikayetleri üzerine başvururlar. En belirgin adet belirtilerinde yaşanan psikolojik sorunlar ve durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Yukarıda sayılmış olan durumlardan biri ya da bir kaçı, adet dönemindeki çoğu kadında gözlemlenmektedir. Bazı kişilerde yukarıdaki durumlar hiç görülmezken, bazı kişilerde az etkili bir şekilde görülebilir. Bazı kişilerde ise hayat kalitesini etkileyecek kadar ağır yaşanabilir. Adet döneminde yaşanan psikolojik sorunlar, yaşam kalitesini ve gündelik hayatı etkileyecek kadar ağır olduğunda, bireyler bir uzmandan yardım almalıdır.
Bununla birlikte, adet döneminde yaşanan psikolojik sorunlar çok ağır değil de, daha hafif düzeydeyse, bazı öneriler kişilere yardım sağlayabilir:
Hormonlardan etkilenen duygu durumlarının yanı sıra, kadınlar adet döneminde fizyolojik sıkıntılar da yaşamaktadırlar. Bu fizyolojik durumlar da psikoloji konusunda bir etkiye sahip olabilmektedir. Kadınlarda regl dönemlerinde, aşağıdaki durumlar sıkça görülebilmektedir:
Yukarıdaki fizyolojik sıkıntılar da, adet dönemindeki kişileri psikolojik yönden olumsuz etkileyebilmektedir. Adet döneminde yaşanan psikolojik sorunlarla baş edebilmek için uzmanlardan yardım alabilirsiniz ya da kendiniz yukarıdaki önerilerde olduğu gibi bir takım önlemler alabilirsiniz.
Sorunlarınız hakkında iletişime geçmek için İzmir Psikolog sayfasına tıklayabilir ve psikologlarımıza danışabilirsiniz.